Tjockkockens västerbottenostpaj

2 Sep

VästerbottenostpajVi hade en burk med kräftstjärtar hemma. Min man är förtjust i sallad med kräftstjärtar men det är inte jag. Dock gillar jag kräftor, så vad kunde jag göra istället? Det enda jag kom och tänka på är kräftskiva följt av massa bröd. Men så kom tanken till västerbottenostpaj.

västerbotten ingredienserCa 8-10 bitar

Följande livsmedel behöver du för pajskalet:
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
4-5 msk sesamfrön
1 msk kallt vatten
1 nypa salt
100g rumstempererat smör
1 äggula

Lägg alla ingredienser i en bunke och massera ihop till en smidig deg. Se till att den blandas väl. Tryck sedan ut degen i en springform med avtagbar kant eller en pajform med högre kanter. Ställ in paj/formen i frysen ca 10-15 min. (detta moment glömde jag). Det gör att pajskalet håller ihop bättre när det gräddas så det hade varit klokt av mig att läst denna bit mer noggrant. Nåväl. Förgrädda i ugn på 175 grader i 9-10 min. Ställ sedan pajskalet åt sidan och låt svalna medan du förbereder fyllningen.

västerbotten hurgöraFöljande livsmedel behöver du för fyllningen:
ca 480 g Riven Västerbottenost
4 ägg
3 dl grädde
svartpeppar och ev lite salt.

Vispa ihop ägg och grädde med peppar och ev lite salt. Lägg den rivna osten direkt i pajskalet och häll äggblandningen över.
Ställ in formen långt ner i ugnen i ca 25-30 min. Den ska ”stanna” och få en fin gyllene färg.

För originalrecept, besök Tjockkockens hemsida och sök på klassiska köttbullar eller så följer ni bara direktlänken här.

Hoppas det ska smaka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: